Sergiu (Isidor) Marian – instrumentist


FotoSergiu (Isidor) Marian s-a născut la 4 august 1955, în familia unor buni gospodari din satul Jora de Mijloc, judeţul Orhei, localitate pitorească, aşezată pe malul drept al bătrânului Nistru, sat înconjurat de livezi cu nucari, cireşi, vişini, meri şi pruni, unde-şi ziceau cîntecele mii de privighetori, cuci şi ciocîrlii. Din frageda copilărie, Sergiu Mrian, auzind cîntecul păsărilor, murmurul izvoarelor, şoapta valurilor Nistrului, foşnetul pădurilor şi adierea vîntului, şi-a adunat în suflet dragostea pentru muzica populară şi cîntecele auzite din copilărie şi interpretate cu multă pasiune şi căldură sufletească de către părinţii şi fraţii săi.

În 1970 merge la Soroca şi se înscrie la Şcoala de Muzică care pe atunci era una din cele mai bune instituţii de învăţămînt artistic, care a pregătit pentru cultura muzicală a Republicii Moldova o întreagă pleiadă de personalităţi artistice: Gheorghe Şevcişin, Nicolae Botgros, Boris Rudenco, Gheorghe Banariuc, Victor Golomoz, Mihai Bătrînu şi mulţi alţii. Din 1973 pînă în 1977 îşi perfecţionează studiile şi măiestria la Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu”, clasa de clarinet, Facultatea „Instrumente populare”.

Acumulînd profunde cunoştinţe teoretice şi practice, în toamna anului 1979 S. Marian este invitat şi angajat în orchestra Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, în funcţia de artist al orchestrei. Aria largă a posibilităţilor şi calităţilor sale artistice permit în scurt timp talentatului artist Sergiu Marian să însuşească de sinestătător mai multe instrumente populare: fluierul, cavalul, cimpoiul, tilinca, ocarina şi altele, instrumente cu care a colindat o lume întreagă în componenţa Ansamblului „Joc”, purtînd peste mări şi ţări faima cîntecului popular, a plaiului natal mioritic, a neamului nostru.

Pentru deosebite succese interpretative, muncă energică şi realizări radiofonice şi discografice, Sergiu Marian este decorat în 1989 cu înalta distincţie Artist Emerit al Republicii Moldova. La prima ediţie a Jocurilor Delfice de la Moscova — 2000, Sergiu Marian obţine Diploma de Laureat şi Medalia de argint. Artistul S. Marian dispune de un bogat şi impresionant repertoriu de perle folclorice autohtone, fiind îndrăgit şi apreciat de marele public. Un bun îndrumător şi iscusit orchestrator al majorităţii pieselor interpretate de S. Marian a fost maestrul Gheorghe Şevcişin, care i-a ales cu multă pricepere şi bun gust un şirag de bijuterii muzicale autentice şi bogate în linii melodice, variate ca stil şi caracter. Printre piesele de mare succes care au legiferat numele de mare artist al lui S. Marian a fost Doina Ciobănească — interpretată la fluier cu deosebită măestrie, în care artistul şi-a pus sufletul şi vocaţia. Suita de melodii păstoreşti pentru caval şi orchestră i-a ridicat valoarea artistică la acelaşi nivel cu neîntrecutul fluierist şi naist, Petrică Zaharia.

Melodiile de o rarisimă splendoare melodică şi frenetică, virtuozitate, ca Mărunţica mocănească — la ocarină, Bătuta din Valea Norocului — la tilincă, Jocul zestrei şi Geamparalele — la cimpoi, precum şi Brîul oltenesc şi nemuritoarea Hora staccato a celebrului violonist şi compozitor Grigoraş Dinicu, sunt interpretate strălucit la fluier, Sergiu Marian înscriindu-şi numele în şirul celor mai buni instrumentişti.

Un gând despre „Sergiu (Isidor) Marian – instrumentist

Lasă un comentariu