Muzica


Aidoma altor expresii artistice, practica muzicală de la noi, ca şi alte popoare, are o vechime multimilenară. Locul important pe care l-a ocupat şi îl ocupă muzica în viaţa socială a colectivităţilor este marcat de faptul că ea este prezentă în toate manifestările umane. Totalitatea mijloacelor de exprimare muzicală sub forma actului artistic poartă un caracter evolutiv, precizându-se şi perfecţionându-se. Muzica se cântă, se ascultă în lumea întreagă şi există tot atâtea feluri de a cânta, câţi oameni şi spaţii geografice există. Muzica joacă pretudindeni un rol important în viaţa oamenilor. Muzica s-a născut probabil o dată cu primii oameni.  Muzica poate fi definită ca arta de a combina sunetele între ele, după nişte reguli care s-au schimbat în decursul timpului şi care variază de la o regiune la alta. Conform lui Eduard Hanslick, muzicolog, critic muzical austriac (https://en.wikipedia.org/wiki/Eduard_Hanslick), există trei categorii de muzică:

  • absolută, care defineşte succesiune de forme sonore în mişcare
  • de film, aparţinând de la începutul cinematografului, având rol de acompaniament muzical;
  • de scenă, însoţitoare a anumitor momente aparţinând reprezentaţiilor de teatru.

Muzica  este totodată şi ştiinţă, ea este o disciplină exactă, realistă, exprimată matematic de la filosoful grec Pitagora încoace, academicianul Octav Enicescu, matematician român, o numea „matematica sunetelor” 

Muzica după afirmaţia lui Grosse, „este arta prin excelenţă a ordinii, a măsurii, a proporţiei, a echilibrului şi a simetriei”

J. J. Rousseau, filosof, scriitor și compozitor elvețian: Muzica este Arta de a combina sunetele înt-un chip plăcut auzului   

Ludwig van Beethoven, compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii: muzica este O revelaţiune mai înaltă decât înţelepciunea şi filosofia

Ce este muzica și cum s-o înțelegem?

Ion Gagim, profespr universitar, muzicolog din Republica Moldova, autor a circa 40 de volume de cărți și a peste 170 de articole și studii, este si colaborator al școlii germane Musicosophia Schule și al Academiei internaționale de științe pedagogice din Rusia.

În noua s-a carte „Ce este muzica și cum s-o înțelegem”, a 40-a la număr, autorul Ion Gagim își expune concepția sa despre muzică și educație, artă și spiritualitate. La lansarea cărții în fața publicului el a spus: Cartea e în forma de dialog, între un eventual profesor și un admirator de muzică, să-l iau de mână pe acest meloman, care nu cunoaște aproape nimic despre muzică și să-l ridic la înălțimea simfoniei, operei, baletului… Eu trec muzica prin posibile abordări – estetică, psihologică, filosofică, religioasă, etc. Muzica este valoarea valorilor. Grecii antici , care au construit cea mai înfloritoare cultură în istoria omenirii, care stă la baza culturii noastre,  considerau că omul care nu are o cultură muzicală, este neântregit ca om”….

Un gând despre „Muzica

  1. Buna..ziua..am.o.asa.intrebare..vreu.sa.dau..fata..la..colegiu..de..muzika..si.cid.sepoate.de.adus..dokumentili.si.kit..kosta..pe..an..si.kiti..ani..trebue.sa.invete

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu