Evenimente


Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

În anul 2022 a fost marcată cea de-a 56-a ediție a Tradiționalului Festival „Mărțișor

În orașul Chișinău, la început de martie, a fiecărui an, evenimentul evoluiază de la 1 și durează până la 10 martie. Festivalul înfrumusețează fațeta muzicală a orașului.

Tradiția mărțișorului își poartă originea din calendarul popular agricol, iar timpul când are loc coincide cu sosirea primăverii şi reînvierea naturii. Mărțișorul, un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu semnifică expresia simbolică a unor valenţe spirituale şi noţiuni despre frumos ale oamenilor. Culoarea roşie se impune prin forţă, activism, dinamism, ea stimulează demnitatea matură şi amabilitatea; culoarea albă simbolizează puritatea, lumina, nemurirea, inocenţa, devotamentul, sfinţenia interioară, speranţa. Mai multe mituri, legende populare și obiceiuri sunt legate de mărțișor. El se purta la piept, iar când se lua, mărţişorul se lega de un pom care da în floare, ca fata să fie frumoasă ca floarea pomului, „să fiu bălaie ca floarea şi rumenă ca vişina”, doreau ca pomul „să dea roadă bogată”. Conatația simbolică a acestui obiect de artă se păsrează și în ziua de astăzi, copiii îl poartă cu deosebit respect.

Mărţişorul strămoşesc a inspirat activitățile artistice ale oamenilor și a stat la originea multor sărbători frumoase organizate cu mare fast în țara noastră. Începînd cu anul 1967, la iniţiativa Ministerului Culturii a fost organizată prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, și de atunci, fără nici o întrerupere, are loc anual în Republica Moldova. În fiecare an la acest Festival sunt invitate colective artistice şi interpreţi de muzică din diferite ţări. Astfel „Mărţişorul” a devenit o mare sărbătoare de primăvară a păcii şi prieteniei, a artei multinaţionale, contribuind la îmbogăţirea reciprocă a culturilor naţionale. Este un eveniment muzical major pentru Chișinău. În anul 2022, an aniversar pentru renumitul compozitor național Eugen Doga, startul Festivalului „Mărțișor„ a fost concertul aniversar dedicat operei muzicale a maestrului, născut la 1 martie.

Anul 2022 a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga” în municipiul Chișinău

Compozitorul național cu renume mondial Eugen Doga, unul din cei mai apreciați compozitori ai secolului XX, va celebra anul acesta a 85-a aniversare. Declararea anului cultural, un gest de înaltă prețuire și respect față de opera de creație a maestrului are drept scop promovrea și valorificarea operei și personalității lui Eugen Doga. Compozitorul este academician, profesor, dirijor, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Artist al Poporului, Cetățean de onoare al orașului Chișinău, autorul melodiei imnului Chișinăului. Opera sa de creație, cu drept de a fi numită capodoperă a dus faima țării noastre în lumea întreagă, la cele mai importante centre expoziționale și de agrement de talie internațională creația lui Eugen Doga este utilizată drept muzică de fundal. Maestrul este autorul unor capodopere muzicale universale care rezistă și vor rezista în timp, Valsul creat de E. Doga este considerat de contemporani drept apogeul creației sale artistice. Fondul UNESCO l-a inclus în galeria capodoperelor muzicale ale secolului anterior. În anul 2001 Eugen Doga a fost inclus în prestigioasa antologie „Compozitorii secolului XX”. Anii 2006 și 2017 au fost declarați drept anii Eugen Doga în Republica Moldova.  Asteroidul nr. 10504 poartă numele compozitorului Eugen Doga.

Printr-un proiect de decizie a Consiliului Municipal Chișinău a fost aprobată darea în folosință Direcției Cultură, pentru un termen de 10 ani, o clădire separată din Centrul istopric al Chișinăului, în vederea amplasării Centrului cultural „Eugen Doga”. 


Festivalul-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ,,Crizantema de Argint” s-a desfășurat la Chișinău, ora 17.00, în perioada 3-5 decembrie la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, sub egida Direcției de cultură a Consiliului Municipal Chișinău. Festivalul-concurs s-a desfășurat în două etape, cuprinzând două secțiuni: Interpretare și Creație. În cadrul ei au răsunat 11 romanțe, compuse de Constantin Baranovschi, Alexei Agachi, Serghei Ciuhrii, Daria Radu, Constantin Rusnac, interpretate de Ileana Țurcanu, Viorica Moraru, Mariana Cepraga, Diana Văluță și Andrei Ștefăneț. Interpreții au fiost acompaniați de Orchestra de muzică populară ,,Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu, Artist al Poporului. În recital au evoluat Tatiana Jacot, laureată a Marelui Premiu, ediția a XV-a și Cristina Pintilie, laureată a Marelui Premiu, ediția X-a. Cea de-a XXV-a ediție s-a încheiat duminică, 5 decembrie, ora 17.00, cu Gala Laureaților. În recital au evoluat Cristina Scarlat, Mihail Munteanu, Margareta Ivănuș, George Cojocărescu (Bacău, România), Ansamblul etnofolcloric ”Plăieșii”, Silvia Zagoreanu și Silvia Goncear, laureați ai edițiilor precedente. Prima ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ”Crizantema de Argint” a avut loc în 1992.

Solicitată de agenția Moldpress, șefa direcției sus-numite, Valentina Volontir, directorul festivalului, a menționat că acesta are drept scop valorificarea și revitalizarea romanței ca gen muzical, sprijinirea interpreților și creatorilor de romanță, popularizarea creațiilor de gen, semnate de autorii contemporani. La


Valentina Nafornița, soprană!

Biblioteca îi urează un sincer La mulţi ani! Solistei Operei din Viena cu ocazia zilei de naştere!

Pămînteana noastră s-a impus prin talentul ei în lumea muzicii clasice, devenind o adevărată descoperire a anului 2011 la concursul de muzică clasică „BBC Cardiff Singer of the World 2011”. Pe această cale  vă dorim multă sănătate, succese, să ne încîntaţi mereu cu muzica Dvs, să duceți faima Moldovei în întreaga lume.


Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediţia a XXI-a (6 – 15 septembrie 2013

La eveniment vor fi prezentate şapte spectacole şi vor participa artişti din opt ţări. PROGRAM

În fiecare an, la început de septembrie la Chişinău se desfăşoară Festivalul Internaţional de Operă „Invită Maria Bieşu”. Anul acesta  Festivalul, deja la a cea de-a XXI ediţie nu va mai fi onorat cu prezenţa primadonei Operei Naţionale Maria Bieşu, iniţiatoarea şi susţinătoarea acestui prestigios eveniment cultural. Însă vocea ei inconfundabilă şi unică va continua şi mai departe să dee start deschiderii acestui Festival.


Astăzi, cântăreaţa, Sofia Rotaru împlineşte frumoasa vârstă de 65 de ani. Îndrăgita interpretă din Bucovina a cucerit publicul cu piese interpretate în limbile română, rusă, ucraineană, vezi http://www.youtube.com/watch?v=JXLoLiozywA


Totdeauna a fost şi va fi în inimile noastre marea cântăreaţă Maria BIEŞU, vezi  http://www.trm.md/ro/cultura/radio-moldova-a-lansat-o-colectie-de-cd-uri-cu-creatiile-primadonei-operei-nationale/


Astăzi, 15 iunie marea compozitoare pentru cei mici, Iulia ŢIBULSCHI – 80 ani de la naştere. Cu acest prilej prin intermediul blogului aducem sincere felicitări şi multă, multă sănătate. La Mulţi Ani! Stimată Doamnă!

18 mai 2013 – Ziua Internaţională a Muzeelor: Nocturnă Muzică prin decenii

Cramarciuc

Astăzi, 15 mai cântăreţul de operă (bas) şi lied CONSTANTIN CRAMARCIUC împlineşte vârsta de 83 de ani de la naşterea. Cu acest prilej Biblioteca de Arte „T. Arghezi” din Chișinău îi urează La Mulți, Mulţi, Ani!, Sănătate, Prosperitate, Succese și multă Dragoste față de ceea ce face. Să ne trăiți Maestre!

Zaharia, Ion
Zaharia, Ion

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova a iniţiat campania „O vedetă în bibliotecă”, toate filialele BM participă, Filiala de Arte îl care ca invitat pe artistul poporului ION ZAHARIA, flautist cu renume, profesor la AMTAP.

Mâine, 24 aprilie, ora 14:00 vă aşteptăm cu Drag!

8 aprilie 2013. Festivalul de muzică Bach la Chişinău

GALA „Zece pentru Moldova”

Zinaida Julea a luat trofeul la secţiunea Interpreţi de muzică populară,

Julea

vezi http://thewoman.md/zece-pentru-moldova-2013-zinaida-julea-a-castigat-trofeul-la-sectiunea-interpreti-de-muzica-populara/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s