Ion Gagim, fondatorul pedagogiei muzicale în Republica Moldova


Ion Gagim – profesor universitar, doctor habilitat, Maestrul al Artei, Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, membru al Uniunii Muzicienilor, membru al Uniunii Scriitorilor. Activitatea sa se desfășoară pe un spectru larg de domenii – muzicologie, filosofia muzicii, psihologia muzicii, pedogogia muzicii, științele educației. Prima sa publicație, monografia Trainic fundament științific (1984), cu care a luat primul său doctorat. Astăzi opera științifică și de creație numără peste 170 de titluri editate, dintre care 40 de cărți. Finis coronat opus: în 2014 Academia de Științe a Republicii Moldova organizează Conferința științifică internațională dedicate activității sale științifice Ion Gagim și universal muzicii. Volumul materialelor Conferinței, scos de  Universitatea „George Enescu” din Iași la editura „Artes” în semn de apreciere a colaborării de mulți ani a întrunit articole semnate de circa 60 de autori din diferite țări  – academicieni, doctori habilitați, profesori, conferențiati universitară, cercetători, doctoranzi. Lucrarea este prefațată de protagonist în care este expus crezul său științific pe prcursul activității pe care o are timp de câteva decenii. Rezultatele cercetărilor științifice, lucrările editate sunt activ utilizate în procesul de învățământ cuirural-aristic și muzical de către instituțiile de învățământ și stau la baza formării sutelor de specialiști în domeniul cu profil musical-pedagogic și a artei în genere. Cercetările date au fost efectuate grație colaborării cu școlile de învățământ artistic superior, școlile de profil de la noi, dar și din alte țări: Institutul „Musicosophia”, Germania (collaborator și reprezentant al Europei de Est  al acestei instituții), Universitatae de Arte „George Enescu” din Iași,

Universitatatea „Al. Ioan Cuza” din Iași, Academia de Balet „Vaganova” din Sankt-Petersburg, Universitatea de Stat „Al Herzen” din Sankt-Petersburg,  Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, Institutul Patrimoniului Cultural din Republica Moldova, Aademia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, Institutul de Științe ale Educației, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol, Filarmonica Națională, Compania Publică Teleradoi Moldova ș.a. În domeniul muzicologiei în aspect științific a realizat: problematica pedagogiei musicale, a dezvoltat o nouă disciplină muzicologică întitulată Muzicologia dinamică, a publicat studiul Muzica și lumea nouă a științelor (baza cunoașterii științifice moderne este raportată la legile muzicii); a scris o serie de tratate și monografii despre activitatea de creație a unor personalități de vază ale culturii nastre musicale: Gheorghe Mustea, Eugen Doga, Mihail Muntean. Ion Gagim a specificat în domeniul muzicologiei mai multe direcții – filosfia muzicii, metafizica muzicii (despre care scrieîn monografia „Dimensiunea psihologică a muzicii”), psihologia muzicii, musicosophia.

Ion Gagim a absolvit Facultatea de Muzică și Pedagogie muzicală a Universității „Alecu Russo” din Bălți și doctorantura Universității Pedagogice din Moscova. Doctor în pedagogie( muzicală), profesor universitar, membru-corespondent al Academiei Internaționale de Științe  Pedagogice. Distincții de stat și ale instituțiilor de profil: Ordinul de Onoare, Titlul Onorific Maestru al Artei, medaliile Dimitrie Cantemir și Nicolae Milescu-Spătaru ale Academiei de Științe a Republicii Moldova, medalii ale unor instituții de peste hotare, diplome de merit, premii și alte mențiuni.

În colecția Bibliotecii de Arte se regăsesc următoarele publicații ale lui Ion Gagim, studii științifice, dicționare/enciclopedii, articole publicate în reviste de artă și cultură:

1.Fenomenul muzical Gheorghe Mustea / Ion Gagim . –  Chișinău : Știința, 2015 . –  254 p. ;

2.Știința și arta educației muzicale / Ion Gagim . –  Chișinău : Arc, 2007 . –  222 p. ;

3.Dicţionar de pedagogie muzicală rus-român / Ion Gagim, Mihai Şleahtiţchi . –  Chişinău : Ştiinţa, 1994 . –  205 p.

4.Dicționar de muzică / Ion Gagim. –  Chişinău : Ştiinţa, 2008 . – 211 p. : 4 f.il.

5.Muzica şi filosofia / Ion Gagim . –  Chişinău : Ştiinţa, 2009 . –  160 p.

Resurse bibliografice:

Gagim, I. Muzica și filosofia. – Chişinău : Ştiinţa, 2009 . – 160 p. (selectiv);

Mustea, Gh. Ion Gagim – profesorul, muzicologul, cercetătorul și omul de cultură / Gh., Mustea // . – Ziarul „Literatura și arta”. – 2019. – nr. 21. – p. 6

http://formare.usarb.md/rectorul-usarb-ion-gagim-a-fost-decorat-de-asm/

Selecție : Anastasia Moldovanu

Lasă un comentariu