Iurie Sadovnic, muzician și cântăreț de muzică ușoară și folk din Republica Moldova. 70 ani de la naștere


14 decembrie 1951 Jura, raionul Rîbnița, RSSM – d. 7 iunie 2021, Chișinău, Republica Moldova)

În memoriam

PremiiOrdinul Republicii; Medalia „Meritul Civic”, „Medalia Eminescu”

Ar fi împlinit 70 de ani în această iarnă. Cântecele sale rămân și de acum încolo în conșțiința și memoria noastră: Cât trăim pe-acest pământ, Oglinda clipelor (Ne uitam ca doi copii), Păstrați iubirea! Preacurată-i fața pâinii, Dragă, o, teie, Andrii Popa cel voinic.. Mândro, cui mă lași pe mine!?

Iurie Sadovnic a fost solist al formaţiilor „Contemporanul” (1977-1978) şi „Bucuria”. În 1983 a fondat formaţia „Legenda”, care a activat până în 1993. În 1984 i s-a conferit titlul de artist emerit al Republicii Moldova, în 1993 – medalia „Meritul civic” şi, în 2000, medalia „Mihai Eminescu”.

Un nume de legendă, ca şi însă-şi “Legenda”, formaţia muzicală pe care  a fondat-o în a. 1983 şi a activat până în 1993. Talentul artistic al maestrului a fost observat încă de pe băncile şcolii şi, ca urmare, a evoluat în acest domeniu. Iu. Sadovnic a activat ca solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), formația „Sonor” (1973-1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970-1972), „Contemporanul” (1977-1978), “, „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. De asemenea a colaborat şi cu recunoscuta formaţie “Noroc”. Şi numai după această evoluţie Iu. Sadovnic a purces la lansarea “Legendei” sale.

S-a manifestat cu toată atitudinea de susţinere şi activismul său în perioada anilor culminanţi ai rezistenţei româneşti aici, în Basarabia, fiind alături de colegii de breaslă, de bunul nostru poet Grigore Vieru, cu care împreună şi-au plâns emoţiile de dragoste faţă de neam şi Ţară. Calea unui interpret spre afirmare aici, la noi, nu este deloc uşoară – mărturisea când își deschidea sufletul – atunci când îi era greu, îşi lua chitara… şi începea să cânte.

Iurie Sadovnic este recunoscut ca un muzician și cântăreț de muzică ușoară și folk,  apreciat pentru stilul său specific de interpretare, în care pune accentul pe chitară. Mai multe piese din repertoriul lui, cât şi modul în care sunt interpretate,  îl determină ca un reprezentat carismatic al genului de muzică folk : „Dragă o Tee”, „Am să plec în codrul verde”, „Andrii Popa”, Fața pâinii, “Masă de piatră” şi multe altele. Sunt doar câteva din şlagărele lansate de el, cunoscute şi aplaudate de o lumea întreagă. Atu-ul lui Iurie Sadovnic a rămas unul de calitate, căci întotdeauna s-a sprijinit pe temelia literaturii clasice naţionale şi universale, a colaborat cu mari vedete artistice de la noi şi de peste hotare. A lansat mai multe albumuri muzicale, printre care  “Evadare”, care cuprin­de 14 pie­se pe ver­su­ri­le lui Luci­an Bla­ga, Mihai Emi­ne­scu, Vasi­le Alec­san­dri, Adri­an Pău­ne­scu ş.a.; „Legenda”,  Enigmatică femeie”, „Masa de piatră”, „Liniștea patriei mele, „În limba ta” – un album în exclusivitate pe versurile regretatului poet Grigore Vieru,

Generația tânără trebuie să-i cânte cântecele, căci avem cu toții o datorie – să cultivăm valorile naționale prin oamenii talentați și creațiile pe care le-au lăsat în memoria colectivă.

Surse selective din colecția bibliotecii: Buzilă, S. Interpreţi din Moldova : Lexicon enciclopedic (1460-1960), Ch., 1966; M. Dolgan. Taina vieţii mele, Chişinău, 2007; Sadovnic-Orheianu, Iurie. Am să plec în codrul verde, Chișinău, 1999

Lasă un comentariu