Priveghetoarea din munții Carpați : Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina.


(65 ani de la naștere)

„Doru-n inimă mi-i sfânt / De-al Bucovinei pământ / Până mor îl port în gând”. (Maria Iliuț)

Revistă bibliografică : Cărți, reviste, CD-uri din colecția Bibliotecii de Arte „Tudor Arghezi” :

Ansamblul TALANCUTA coperta imajeMaria Iliuț O privighetoare de munteAndrei Tamazlâcaru Aprindeți luminile

1. Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă / Eleonora Schipor. – Cernăuți : Prut, 2008. – 202 p. – foto ; note.

„Frumoasă, talentată, bună la suflet, amabilă, harnică, sinceră, înțelegătoare, modestă…Cred că v-ați dat seama, dragi cititori, despre cine e vorba. Sau dacă nu știți precis, atunci priviți la fotografia de pe copertă. Este ea, crăsneanca Maria Iliuț, Doamna cântecului popular buco-vinean. Stabilită de peste trei decenii în capitala Moldovei, această gingașă, dar rezistentă doamnă, duce pe meridianele lumii acel cântec bucovinean cu irepetabilul său specific crăsnenesc. Dar, pentru a o cunoaște mai îndeaproape trebuie să citiți această carte” – ne îndeamnă chiar autoarea cărții Eleonora Schipor. Volumul este structurat în două capitole : primul reflectă perioada basarabeană din viața Mariei Iliuț, cel de-al doilea – toată epopeea bucovineană a căntăreței. Deși scoasă de sub teascurile unei edituri din Cernăuți, și anume Editura PRUT, trebuie să vă anunț, dar nu fără mândrie, că această excepțională carte  poate fi găsită în colecția Bibliotecii de Arte „Tudor Arghezi”. Între copertele acestei cărți a încăput un destin, o soartă a unui artist desăvârșit, descrise cu lux de amănunte, reflectate și în fotografiile care ne-o prezintă pe viitoarea cântăreață chiar din fragedă copilărie până în prezent. Urmăriți traiectoria vieții cu urcușuri și povârnișuri/coborâșuri, în drum spre culmile Olympului!

Iar autoarea cărții face și o precizare : „Sunt absolut sigură că această carte va fi pe placul tuturor. Așa cum este pe placul tuturor și cântecul Mariei Iliuț din Crasna Bucovinei”.

2. Ghimpu-Munteanu, Veta. Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini ; concepție, sel. și red. : Veta Ghimpu-Munteanu. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – 463 p. : foto. 

Această carte are ca subiect istoria și activitatea Ansamblului Etnofolcloric „Tălăncuța”, care are scopul de a valorifica moștenirea tradițională și a o propaga la un nivel de cercetare științifică. Este o culegere de articole selectate din mass-media Republicii Moldova. Un capitol aparte este rezervat interpretei de muzică populară Maria Iliuț. Deloc întâmplător acest lucru, pentru că anume, de aici, din „Tălăncuța” Maria Iliuț și-a luat zborul în lumea mare a cântecului popular.

3.Femei din Moldova : Enciclopedie ; Ed. : Iurie Colesnic . – Chișinău : Museum, 2000 . – 311 p.

În șirul impunător de personalități feminine incluse în enciclopedie se înscrie/regăsește și numele Mariei Iliuț. Autorul a  ținut să prezinte 665 de femei celebre care și-au adus aportul la prosperarea culturală, spirituală, socială și materială a ținutului nostru. Perioada istorică cuprinsă în volum este destul de vastă, începând cu secolul al XVI-lea și până în zilele noastre.

Ce alte nume de femei celebre mai sunt prezentate aflați la o lectura mai atentă a acestei valoroase enciclopedii.

4.Buzilă, Serafim. Enciclopedia interpreților din Moldova. – Chișinău, 1999. – P. 239.

„Lexiconul  Interpreți din Moldova al lui Serafim Buzilă, compozitor care își demonstrează – cu inteligență nativă, probitate și asiduitate ciclopică – cea de-a doua vocație (veritabilă violon d”Ingres!): cea de enciclopedist. Autorul dă dovadă de un l”esprit geometrique în colectarea, ordonarea și dispunerea materialului (biografic, bibliografic, fixarea rolurilor, prezența în filatelie, stabilirea listei elevilor și specificarea fondurilor arhivistice). Sub aspectul descrierii lexicografice Serafim Buzilă atinge limita exhaustivistului”, menționează criticul literar Mihai Cimpoi. Drept confirmare, deschideți pagina 239 a acestei valoroase lucrări unde este găzduită interpreta de muzică populară Maria Iliuț, activitatea căreia este prezentată cu lux de amănunte.

5.Pe drumuţul dorului… : Caiet de folclor : În memoria Tamarei Ciobanu / alcăt. și respons. : Andrei Tamazlâcaru. – Chișinău : Şearec, 2001. – 134 p. : foto. 

Pe cât de frumos, pe atât de sugestiv acest titlu-generic al Caietului de folclor, care se vrea drept un omagiu adus interpretei de muzică populară, supranumită și „Privighetoarea cântecului popular” Tamara Ciobanu. Pogorâtă din Berezlogii Orheiului, Tamara Ciobanu a pornit pe acel drumuț al dorului [ce diminutiv precis a ales autorul], a mers din sat în sat, în carul cu boi,  sau pe jos, pentru a aduce cântecul popular la inima omului. Acasă, dar și departe de casă, Tamara Ciobanu a cântat lumii cu drag, Și nu doar a cântat, dar a învățat și pe alții să cânte. Ilustra cântăreață are în palmares o pleiadă întreagă de discipoli.

Care sunt aceștia veți afla răsfoind paginile Caietului de folclor. Și nu doar atât. Găsiți aici, omagii, elogii, opinii despre Marea noastră Artistă  Tamara Ciobanu.

Iată ce ne mărturisește Maria Iliuț : „Am cunoscut-o pe Doamna cântecului popular moldovenesc în anul 1978, pe când era profesoară la catedra Canto academic a Conservatorului. Țin minte cum la început o ascultam pe furiș, cu sufletul la gură, lipită de ușa auditoriului în care-și instruia învățăceii. Mai târziu am cunoscut-o mai îndeaproape, rămânând impresionată și de energia ei. M-a uimit plăcut faptul că poseda simțul umorului. Era o personalitate care te cucerea din prima clipă… Era un om care făcea mult bine altora și, deseori, acest bine i se reîntorcea. Am vizitat-o până în ultimele ei zile de viață. Nici să-mi dea în gând că, peste ani, voi participa la un concurs, ce-i va purta numele…”. 

S-a întâmplat în anul 1980, când Maria Iliuț, devine Laureata Premiului I al prestigiosului Festival- concurs republican  „Tamara Ciobanu”, care, de fapt, este o legătură între timpuri și generații. Pe drumuțul dorului a mers Tamara Ciobanu, îndrumându-i și pe alții s-o urmeze. Sunt mulți, și toți, dar absolut toți, sunt talentați. Iar autorul cărții, folcloristul Andrei Tamazlâcaru, a avut mare grijă să-i înșiruiască pe toți și să le adreseze tuturor următorul îndemn : „Aduceți-ne dorul vostru de cântec” . Acest muninat Caiet folcloric cuprinde și un capitol aparte, unde sunt incluse melodii ale mai multor specii și genuri folclorice incluse în programul Concursului republican al interpreților de cântec folcloric „Tamara Ciobanu”: colinde, cântece de nuntă, cântece pentru prunci, bocete etc. Alături de versurile cântecelor sunt prezente și notele muzicale.

1.Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeți luminile : Colinde culese și îngrijtie de Andrei Tamazlâcaru / Andrei Tamazlâcaru ; resp. de ed. Parascovia Berghie ; Uniunea Muzicienilor. – Chișinău : Sirius, 2002. – 116 p.

Volumul cuprinde Colinde, Cântece de Stea, orații și rituri teatralizate de Crăciun și Anul Nou, culese în expedițiile folclorice organizate de către Sectorul Folcloric al Uniunii Muzicienilor în diferite localități din Republica Moldova și Ucraina, o bună parte fiind adunate de cântăreața Maria Iliuț. 

În loc de epilog:

„Ce oameni de ispravă! Ce munteni harnici și iubitori de cântec s-au statornicit cândva pe aceste locuri și ce lume vrednică s-a ridicat pentru a duce aidoma unui mesaj dragostea de neam, grai, tradiții…”. (Ilie Motrescu).

Or, toate acestea poartă un singur nume MARIA  ILIUȚ

Andrei TAMAZLACARU Pe drumul dorului coperta imajeEnciclopedia interpreților Serafim BuzililăFemei celebre Enciclopedie coperta imaje

Discografie :

1. Iliuț, Maria. Numai cânt și dor de Bucovina / Maria Iliuț : [Cântece folclorice din Bucovina ] Maria Iliuț. – Chișinău : Music Master, 2004. – CD audio.

2.Iliuț, Maria. Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă” ; conducător artistic : Maria Iliuț : [cântece folclorice] / Maria Iliuț. – Chișinău : Music Master, 2007. – CD audio.

Maria ILIUȚ și ansamblul Crenguță de iederă CD Coperta IIMaria ILIUȚ și Ansamblul Crenguță de iederă Coperta IMaria ILIUȚ Numai cânt si dor de Bucovina CD Coperta II

Elaborare : Tamara COTOMAN ; colaj fotografic de Ludmila COTOMAN; concept grafic, aranjare: Anastasia Moldovanu

 A se consulta și Lista bibliografică: Privighetoarea din Munții Carpați : Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina. (65 ani de la naștere).

Listă bibliografică :Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina. (65 ani de la naștere).
Cărți, reviste, CD-uri din colecția Bibliotecii de Arte „Tudor Arghezi” :
1.Iliuț, Maria. [Tamara Ciobanu : opinii, amintiri] / Maria Iliuț // Tamazlâcaru, Andrei. Pe drumuțul dorului… : Caiet de folclor : În memoria Tamarei Ciobanu – Chișinău : Șearec, 2011. – P. 11.
* * *
2. Iliuț, Maria. „Aici, la baștină, mă alimentez spiritual, ca apoi să transmit acea frumoasă bogăție oamenilor care mă ascultă” : Interviu cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Natalia Clioț // Schipor, O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 123-124.
2.Iiuț, Maria. Un strop de Bucovină în inima Basarabiei : Interviu cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Maria Toacă // Schipor, O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 125-128.
4.Iliuț, Maria. „Am vrut să ajung la cer pe o scăriță” : Dialog cu cântăreața de muzică populară  Maria Iliuț  / Maria Iliuț ; consemnare : Nicolae Roibu //  Roibu, Nicolae. Să vă spun ce s-a-ntâmplat… . – Chișinău : [S. n.], 1999. – P. 129-131.
5.Iliuț, Maria. „Cântam pe munte, ca să-mi apăr oile de lupi…” : Interviu cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Anda-Cristina Vahnovan // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 283-287.
6.Iliuț, Maria. Cântece din trăistuța ei (Cuvânt despre o artistă) : Dialog cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Maria Mocanu // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 288-290.
7.Iliuț, Maria. „Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place”: Interviu cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Nicolae Motrescu // Schipor, O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 119-121.
8.Iliuț, Maria. „Dacă aveam castele și mașină la scară, nu aveam cântecul” : [Interviu] / Maria Iliuț ; consemnare : Aurelia Terguță // Schipor, O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 10-16.
9.Iliuț, Maria. „În Italia, eram ca o pasăre închisă în colivie” : Interviu cu cântăreața de muzică populară Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Nicolae Roibu // Roibu, Nicolae. Spovedanii de Vineri. – Chișinău : [S. n.], 2002. – P. 288-292.
10.Iliuț, Maria. „Maică-mea mă purta în straistă la zestre, la clăci, la hore” : Interviu cu interpreta de cântece populare Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Maria Saharneanu // Schipor, O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 39-68.
11.Iliuț, Maria. „Mi-am propus să fac o antologie de folclor” : Interviu cu Maria Iliuț ; consemnare : Rodica Mahu / Maria Iliuț // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 79-82.
12.Iliuț, Maria. „Nu cred să existe chin mai mare pe lumea asta ca dorul de casă” : Interviu cu Maria Iliuț / Maria Iliuț ; consemnare : Maria Saharneanu // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 290-293.
13.Iliuț, Maria. Maria cântecului bucovinean sau privighetoarea de sub geana Carpaților : [Interviu] / Maria Iliuț ; consemnare : Ilie Luceac // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 302-322.
      * * *
14.Maria ILIUȚ – 1955 : [interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina, supranumită Privighetoarea Bucovinei] // Calendar Național 2005 / Biblioteca Națională a Republicii Moldova. – Chișinău, 2004. – P. 63-64.
15.Maria ILIUȚ – 1955 : [interpretă de muzică populară, supranumită Privighetoarea din Munții Carpați] // Calendar Național 2020 / Biblioteca Națională a Republicii Moldova. – Chișinău, 2019. – P.107-109.
16.Bechet, Pavel. Cântarea din creierii munților : [a Mariei Iluț] / Pavel Bechet // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 274-275.
17.Bechet, Pavel. Cântăreața Maria ILIUȚ [Profil] / Pavel Bechet // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 5-6.
 18.Berghie, Parascovia. Să nu uităm valorile : [cântăreața de muzică populară Maria Iliuț] / Parascovia Berghie // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 68-69.
19.Butnaru, Val. Duminica de joi : [Concert extraordinar „Numai cânt și dor de Bucovina, susținut de cântăreața de muzică populară Maria Iliuț] / Val Butnaru // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 293-294.
20.Buzilă, Serafim. Iliuț Maria // Buzilă, Serafim // Enciclopedia interpreților din Moldova. – Chișinău, 1999. – P. 239.
21.Buzilă, Serafim. Iliuț Maria // Buzilă, Serafim // Femei din Moldova : Encicl. – Chișinău, 2000. – P. 145.
22.Caciuc, Anatol. Nestematele, înfrumusețând cotidianul (Talentele tale, Bucovină : [cântăreața Maria Iliuț] / Anatol Caciuc // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 17-18.
23.Ghimpu-Munteanu, Veta. Din dulcea Bucovină : [Maria Iliuț. Profil de creație] / Veta Ghimpu-Munteanu // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 282-283.
24.Ladaniuc, Victor. Maria Iliuț : [Profil de creație] / Victor Ladaniuc // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 278-281.
25.Morăraș, Mihai. Cu cântecul și dansul popular pe plaiurile lui Avram Iancu: [Evoluarea Ansamblului etnofolcloric „Iedera”, condus de Maria Iliuț, la Festivalul Internațional „Târgul de fete” de pe Muntele Găina din Maramureșul Istoric] / Mihai Morăraș // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 36-37.
26.Morăraș, Mihai. Dinspre Putna, mai încoace : [Maria Iliuț] / Mihai Morăraș // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 275-277.
27.Morăraș, Mihai. La munte, sus, în Țara Moților: [Evoluarea Ansamblului etnofolcloric „Iedera”, condus de Maria Iliuț, la Festivalul Internațional „Târgul de fete” de pe Muntele Găina din Maramureșul Istoric] / Mihai Morăraș // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 21-22.
28.Morăraș, Mihai. Maria Iliuț : numai Cânt și Dor de Bucovina : [Profil de creație] / Mihai Morăraș. Răzbunătorul eu pe mine însumi. – Chișinău : Reclama, 2007. – P. 256-260.
29.Morăraș, Mihai. „Numai Cânt și Dor de Bucovina” : [despre Maria Iliuț, interpretă de muzică populară] / Mihai Morăraș // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 70-72.
30.Pohilă, Vlad. Cea mai mare Marie a muzicii lirice românești : [este menționată Maria Iliuț] Pohilă Vlad. Și totuși, limba română : (articole, eseuri, prefețe, recenzii). – Chișinău : Prometeu, 2008. – P. 164.
31.Roadedeal, Mihai. Demnă de recunoștința noastră : [cântăreața Maria Iliuț] / Mihai Roadedeal // Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 6.
32.Roibu, Nicolae. Lecția de demnitate a Mariei Iliuț : [Prima seară de creație a inerpretei pe scena Palatului Național din Chișinău cu genericul „Numai cânt și dor de Bucovina”] // Roibu Nicolae. Lumini și umbre-n ceas de taină : [dialoguri, medalioane și eseuri]. – Chișinău : [S. n.], 2005. – P. 290-292.
33.Roibu, Nicolae. Tudor Ungureanu : „Am făcut cea mai mare Academie de folclor – Academia „Tălăncuța” : [este menționată Maria Iliuț] // Roibu Nicolae. Dreptul la numele tău : (proză și publicistică). – Chișinău : [S. n.], 2017. – P. 19-20.
34.Saharneanu, Maria. Fiica Bucovinei : [Maria Iliuț. Profil de creație] / Maria Saharneanu // Eleonora Schipor // O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 38-39.
35.Schipor, Eleonora. Duminica sufletelor noastre : [cântăreața Maria Iliuț] / Eleonora Schipor // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 297-300.
36.Schipor, Eleonora. O privighetoare de munte cu nume de baladă : [Maria Iliuț] / Eleonora Schipor // O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – 200 p.
37.Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeți luminile… : [Maria Iliuț și ansamblul etnofolcloric „Crenguță de iederă”’] / Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 296-294.
38.Tomuleț, Valentin. Destinul unui adevărat artist… : [Maria Iliuț] / Valentin Tomuleț // Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța” în cronici și imagini. – Chișinău : [S. n. ], 2012. – P. 300-302.
39.Trofimov, Maria. Numai cânt și dor de Bucovina (Cu vocea ei celestă) : [Maria Iliuț. Portret de creație] : Maria Trofimov // Eleonora Schipor. O privighetoare de munte cu nume de baladă. – Cernăuți : Prut, 2008. – P. 77-78.
Elaborare : Tamara COTOMAN, aranjare Anastasia Moldovanu

Lasă un comentariu