Toba -instrument de percuție


20170205_141001Toba mică – instrument de percuție cu sunet nedeterminat (neacordabile) cu membrană. Provine din ital. piccola cassa, tamburo piccolo; germ. kleine trommel; engl. side drum; rus. malîi baraban.

Foarte cunoscută, toba este făcută dintr-un cilindru de lemn sau tablă, ale cărui capete sînt acoperite cu piele argăsită, prinsă în cercuri de lemn.

Se bate cu baghete de lemn și este de mai multe feluri, după dimensiuni și modele. Susține și marchează registrul înalt al orhestrei.

Toba mare – instrument de percuție, provine din ital. gran cassa, gran tamburo; fr. grande caisse; germ. grosse trommel; engl. bass drum; rus. balșoi baraban. 

Reproducând în mare caracteristicile tobei mai sus descrise, toba mare atinge un diametru de circa 80 cm. Sunetul ei tunător este printre cele mai grave din percuție și este pusă în acțiune cu o baghetă ca cele de la timpan sau total din lemn. În nuanțele slabe face să vibreze surd întreaga sală și atmosferă. În momentele de forță, se impune peste întreaga orchestră, dezlănțuind tunetul, impunându-se categoric cu forța teribilă de care dispune.

20170205_140956
Toba mare

2 gânduri despre „Toba -instrument de percuție

  1. Super!
    Mați ajutat de minune la Tema mea de casă…..Vă mulțumesc frumos…
    Continuați tot așa!
    🤗🤗🤩🤩🥰🥰😍😍😘😘😉😉😊😊🙃🙃🙃🤓🤓🤭🤭

    Apreciază

Lasă un comentariu