Viodele – instrument muzical


Viodele – instrument muzical cu coarde. Familia viodelor este născută recent în 1969 și constituie o invenție românească datorată profesorului Ion Delu. Construite la fabrica de instrumente Reghin, viodele numără 20 de tipuri, afiliate în 5 grupe, cu o întindere egală cu cea a cvartetului clasic. Mânuite într-o manieră comună de braț (da braccio), cu aceeași digitație și notație (cheia de sol), ele oferă o remarcabilă simplificare fapt care le conferă o recomnandare specială pentru orchestrele școlare și de amatori.

viodina

Viode

Din cele arătate până aici se poate ușor constata apreciabila întindere și omogenitatea sonoră de care dispune familia coardelor cu arcuș, ca și de remarcabilele posibilități tehnice și expresive. De la cele mai înalte piscuri sonore ale viorii I pînă la abisurile fără fund ale contrabasului cu 5 coarde, totul pare un singur instrument.  Posibilitățile multiple de care dispune familia instrumentelor cu coarde și arcuș au determinat o bogată literatură muzicală, dedicată eminamente orchestrei de coarde.

viode

Publicat de bibliomusic

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

Lasă un comentariu