Aranov Șico – compozitor


(23 aprilie 1905- 28 noiembrie 1969)

sico   Este compozitorul,  care la fel ca și alte personalitățile muzicale de la noi în perioada în care au activat, s-au aflat puternic atrași de curentul romantismului în variantă occidentală sau rusească. Însă necătând la influența exercitată din exterior asupra dezvoltării artei muzicale naționale, majoritatea lucrărilor componistice apărute în timpul primelor decenii ale sec. XX și în perioada interbelică din Basarabia sunt lucrări de tip folcloric, preponderent de tip dansant.

Ş. Aranov s-a născut în satul Tatar-Bunar, Moldova,  jud. Cetatea Albă, astăzi Ucraina. În anii 1913-1919 a învățat la Colegiul Real din oraşul Chilia, în anul 1927 a absolvit Conservatorul de la Chișinău, clasa goarnă.
Pe parcursul anilor 1930-1935 – a învăţat la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică din București, clasa trompetă şi compoziţie. Pentru următorul deceniu Ș. Aranov prestează activități muzicale de interpretare în componența diferitor formații instrumentale din București, prin care se manifestă în spectacolele de revistă de la cinematografele „Capitoliu”, „Trianon”, „Regal”, „City” și „Corso”. Însă adevărata sa evoluție muzicală are loc la baștină, în Chișinău, întorcându-se aici în anul 1940.

A cîntat în componenţa Orchestrei de estradă sub conducerea clarinetistului Charles Breitburd. Peste un timp orchestra a fost redenumită în „Orchestra-jazz de Stat”, conducător artistic al căreia a devenit Şico Aranov. Pînă în anul 1945 orchestra a concertat pe fronturile războiului, după care orchestra a fost desfiinţată. Pe parcursul anilor 1947-1956 a lucrat conducător muzical al Ansamblului de Stat de Dansuri Populare „Joc”. În anii 1956-1963 şi 1967-1969 − este conducătorul artistic al Orchestrei de jazz „Bucuria”. În orchestra lui Şico Aranov şi-au început cariera muzicală, asemenea compozitori precum Eugeniu Doga, David Fedov şi Oleg Negruţă. În anii 1964-1966 a condus orchestra Comitetului moldovenesc a radioului şi televiziunii.
Şico Aranov a fost fondatorul muzicii orchestrale de estradă. Este autorul a 8 suite şi 12 fantezii pentru orchestra de estradă.  Împreună cu compozitorul Vasile Zagorschi a lucrat asupra muzicii şi a scenelor coregrafice din filmeme „Leana” şi „Cîntecele Moldovei”, a scris mai mult de 200 de compoziţii de jazz şi o mulţime de cîntece de estradă, a realizat multe prelucrări de jazz a cîntecelor populare moldoveneşti, evreieşti şi ruseşti.
A avut o colaborare strânsă cu alți colegi de profil din perioada în care a activat, a înregistrat la Radio Chișinău lucrări ale compozitorilor moldoveni V. Vilinciuc, D. Gheorghiță, T. Marin, O. Negruța, A. Ranga, D. Fedov, Z. Tcaci, E. Doga, P. Șerban ş.a. A colaborat de asemenea şi cu mari personalităţi de la noi şi de peste hotare, precum T. Ciobanu, M. Săulescu, G. Eşanu, A. Stârcea, E. Ureche, T. Negară, I. Bas, I. Dobrunov ş.a. În legătură cu jubileul de 100 de ani de la naștere de către Poșta Moldovei a fost emis un plic artistic cu timbru fix ce conține portretul lui Ș. Aranov, fapt ce denotă  mulţumirea melomanilor pentru importanța creației sale în cultura muzicală a Moldovei.

sico-1

Titluri onorifice şi premii: Maestru în Arte al RSSM (1950), Artist al Poporului din RSSM (1953).

Surse: Buzilă, S. Interpreţi din Moldova : lexicon enciclopedic (1460-1960), Ch.,1996. – Pag. 28-29; Literatura şa arta Moldovei. Enc., în 2 vol. – vol. 1. – Ch., 1985. – Pag.,41

 

 

Publicat de bibliomusic

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

2 gânduri despre „Aranov Șico – compozitor

Lasă un comentariu