Coca Eugen – compozitor, dirijor, muzician


CocaEugen Coca – compozitor, dirijor, muzicolog

(n. 03.04.1893 – d. 9 ianuarie 1954)

Personalitate cunoscută în domeniul componisticii muzicale moldoveneşti, E. Coca este apreciat  pe bună dreptate ca şi violonist, violist, dirijor şi profesor. S-a născut la 3 aprilie 1893 în judeţul Soroca, s. Curelniţa. Studiile muzicale le-a început din copilărie (vioară), cu tatăl său, lăutarul Costache Coca, continuânduşi-le la Chişinău, apoi la Conservatorul din Moskova, beneficiind în tot acest răstimp de profesori talentaţi din aceste oraşe. Activitatea muzicală a început-o în Chişinău , fiind violonist în orchestra de muzică populară condusă de lăutarul A. Poleakov (1905-1908), apoi violonist în Orchestra Simfonică din Eupatoria (1912-1913), violonist în trupa dramatică S. Zimin din Moskova (1914-1915), violist în Orchestra Simfonică George Enescu din Iaşi (1918-1925), profesor de armonie, teorie-solfegiu şi compoziţie la Şcola de Muzică din Cetatea Albă (Basarabia), profesor de muzică la liceul de băieţi nt. 3 Alexandru Donici din Chişinău. (1929-1930), violonist în Orchestra Radio din Bucureşti (1934-1940), dirijor al orchestrei Simfonice  din Chişinău (1944) şi al Orchestrei Radio din Chişinău (1944). A întreprins turnee artistice în URSS. A fost distins cu Menţiunea a II-a (1936) şi menţiunea I la premiul de compoziţie George Enescu, cu titlul de Maestru emerit al artei din Republica Moldova (1946).

A compus muzică de scenă: Pasărea luminoasă (1927), operă-basm în 3 acte şi 6 tablouri, premiera Chişinău, 5 VI 1930, Teatrul Express, Eugen Coca

Muzică simfonică: Preludiu (1926), pentru orchestră simfonică, p.a. Bucureşti, 6 XII 1936, Eugen Coca;Noaptea în Crimeia, poem simfonic; Menuet pentru orchestră; Scherzo simfonic (1936), p. a. Bucureşti, 6 XII 1936, Eugen Coca; Concerto grosso (1937); Capriciu român (1937); Balalaica, tablou simfonic.

Muzică de cameră: Nocturnă pentru violoncel şi pian; Vals trist, pentru pian; Cvartet de coarde în sol minor; Priveghetoarea, piesă pentru violă şi pian; Nocturna pentru violoncel; Preludiu în do minor pentru pian; Preludiu în RE bemol major pentru coarde şi pian; Suită indiană, pentru 5 saxofoane, pian, 4 timpani şi tam-tam; Fugă pentru pian (1932); Preludiu pentru pian în la minor.

Muzică de salon: Dans spaniol, pentru orchestră de salon; Fantezie din melodii ruseşti; Seară albă, fantezie pentru orchestă de salon; Fatma, fantezie pe teme armeano-caucaziene, pentru orchestră de salon; Tango oriental, pentru orchestră de salon.

Muzică uşoară: Iartă-mă, romanţă pentru voce şi pian, versuri de Nekrasov; Copiii negri, foxtrot pentru pian;Amintirea lui Kreisler, vals pentru vioară şi pian; Miss România, foxtrot pentru pian; Păpuşile, foxtrot pentru pian; O rămâi, romanţă pentru voce şi pian; La mare, romanţă pentru voce şi pian, versuri de Corin; Nato, tango pentru pian; Cântăm din chitară (1935), pentru chitară; Samurai (1935), tango japonez pentru pian.

E. Coca a compus muzică de film, a prelucrat melodii folclorice. Numele lui este frecvent întâlnit în sursele bibliografice tematice, în presa periodică a anilor respectivi, în iconografie (Dubinovschi, L. În faţa unei orchestre nevăzute , 1974; Dubinovschi, L. , Eugen Coca – ghips, 1975); în filatelee – 1994 (Poşta Moldova). Numele lui Eugen Coca îl poartă o stradă din o. Chişinău şi l-a purtat Şcoala medie de muzică din Chişinău (1996-1992).

Pentru informații despre opera lui E. Coca, vizitează http://opac.hasdeu.md/ și vezi linkurile:

https://catalog.hasdeu.md:8499/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=187210

https://catalog.hasdeu.md:8499/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=121000

https://catalog.hasdeu.md:8499/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=47937

Publicat de bibliomusic

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

5 gânduri despre „Coca Eugen – compozitor, dirijor, muzician

  1. Bună ziua și La mulți ani !
    Aș dori dacă se poate niște informații: există înregistrari a compozitorului Eugen Coca care ar putea fi ascultate pe acest blog sau vizionate pe youtube.com ?
    Toate cele bune !

    Apreciază

    1. Dacă aveţi nevoie de opera lui Eugen Coca, puteţi accesa catalogul electronic opac.hasdeu.md unde puteţi informaţia de care aveţi nevoie, de ex. https://catalog.hasdeu.md:8499/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=187210 dar înregistrări din păcate nu avem la Biblioteca de Arte (am verificat şi dicurile de vinil) poate găsiţi la Şcoala de muzică „Eugen Coca” din Chişinău. Ne pare rău că nu vă putem ajuta.

      Apreciază

  2. Buna ziua….caut partitura liedului Primavara …daca ma puteti ajuta ….pemtru un concert de aniversare a 100 de ani de la unire.Si daca se poate gasi Dute dute dorule de Neaga

    Apreciază

Lasă un comentariu