Clasificarea instrumentelor


După modul de producere al sunetului, instrumentele se pot împărţi în:

  • Instrumente de suflat a. din lemn; b. din alamă; c. hibride; d. complexe;
  • Instrumente de percuţie
  • Instrumente electronice
  • Instrumente extramuzicale

Instrumentele cu coarde sunt alcătuite dintr-o cutie de rezonanţă, care întîreşte sunetul, deasupra căreia sînt întinse un număr variabil de coarde, realizate din intestine uscate sau din fire metalice de diferite lungimi, grosimi sau calităţi.

1. Instrumente cu coarde frecate cu arcuş: vioara, viola, violoncelul, contrabasul, viodele; 2. Instrumente cu coarde ciupite: harpa, chitara, mandolina, cobza, ţitera;  3. Instrumente cu coarde lovite: pianul, ţambalul.
Instrumentele de suflat 1. Instrumentele de suflat din lemn
 a. cu deschizătură: flautul, picola, fluierul, naiul, buciumul sunt construite din tuburi cilindrice sau conice dintrestie sau material plastic, plasate la capătul prin care se suflă; b. cu ancie simplă: clarinetul, clarinetul bas; c. cu ancie dublă: oboiul, cornul, fagotul, contrafagotul;
2.Instrumente de suflat din alamă: cornul, trompeta, cornetul, trombonul, tuba; 
3. Instrumente de suflat hibride: saxofonul; 4. Instrumente de suflat complexe, polifonice: orga, armoniul, cimpoiul, acordeonul.

Instrumente de percuţie (lovire) formează o familie foarte numeroasă şi variată. Ele sânt confecţionate din membrane de piele întinse, lame şi plăci de lemn sau de metal, tuburi de metal reunite însăşi în aceeaşi familie, dat fiind procedeul comun al procedurii sunetului care este lovirea. Avându-se în vedere sunetele obţinute, persuţia se împarte în:

1. Instrumente cu sunet determint a. cu membrană: timpanul; b. din lemn sau metal: xilofonul, celesta, jocul de clopoţei, clopotele, marimbafonul, vibrafonul;
2. Instrumente cu sunte nedeterminat a. cu membrabă: toba mică, toba, mare, tamburina, tom-tom, bongos, bateria de jazz; b. din lemn,  metale sau alte materiale: castanietele, buciul, trianglul, talgerele (piatti), gongul (tam-tam-ul), lemnul, toaca.

Instrumente elctronice folosesc electricitatea pentru a realiza sintetic sunetul muzical, fie imitând timbrul celorlalte instrumente, fie producând timbruri noi, nemaiîntâlnite. 1. Instrumente electronice undele Martenot, orga electronic, pianul electric, chitara electrică.

Instrumente extramuzicale după cum o arată însăşi denumirea lor, nu sunt utilizate să exprime esenţa muzicală a unei compoziţii. Ele au un rol secundar şi sunt uneori chemate în scopul creării atmosferei şi pitorescului, în piesele descriptive, imitând unele zgomote din natură. 1. Instrumentele extramuzicale maşina de vînt (Windmaschine), maşina de tunete (Donnermaschine), imitaţia păsărilor (fluierul cu apă), morişca.

2 gânduri despre „Clasificarea instrumentelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: