//
Cântec bătrânesc, Interpreți, Muzică, muzică etno-folclorică, muzică populară, Personalități, Uncategorized

Zinaida Bolboceanu – intepretă de muzică populară


zinaida-bolboceanuZinaida Bolboceanu s-a născut la data de 3 iulie în anul 1959 în s. Opaci, rl. Căuşeni în familia lui Cozma şi Tudora Ivanţoc, a fost cel de-al patrulea copil. În anii 1966-1970 şi-a făcut studiile la școala primară din s. Opaci, 1970-1975 a învăţat la Şcoala Republicană de Arte Plastice pentru copii, 1975-1980 a studiat la Colegiul Republican de Arte Plastice, catedra pictură şi pedagogie, în anii 1986-1991 studiază la Conservatorul de Stat din Moldova, catedra de folclor, secţia canto-popular şi pedagogie.

Cum am devenit cântăreaţă. Eu niciodată nu mi-am planificat viaţa. Viaţa mea este alcătuită absolut din întâmplări. O simplă întâmplare mi-a hotărât destinul de cântăreaţă. Aveam 26 de ani, vârsta limită, după care nu mai poţi fi admisă la Conservator la canto. Am aflat întâmplător că la Conservator se deschide secţia de canto-popular. Toţi îmi spuneau – Zina, tu cânţi bine, du-te şi-ţi încearcă norocul! Soţul, de asemenea, mi-a zis: i-a du-te şi vezi, că de-atâta amar de vreme mă baţi la cap cu cântecul tău. Am venit la Conservator. Aici l-am întâlnit pe profesorul Gleb Ceaicovschi, care mi-a schimbat viaţa. Din cei mai mult de zece concurenţi, am fost unica interpretă admisă la canto popular. Sursă: Viaţa ca o întâmplare [interviu cu Zinaida Bolboceanu] // Roibu, Nicolae. Să vă spun ce-am mai aflat. – 2000. – P. 233-235.

După absolvirea Conservatorului activează în calitatea de lector la Catedra de folclor la Conservatorul de Stat din Moldova până în anul 1994. În anii 1970-1979 este solista corului popular de copii „Ciocîrlia”, concomitent a Ansamblului folcloric „Mărţişor”.Lucrează cu ansamblul folcloric „Țărăncuţa” (1987-1994); cu orchestra „Busuioc Moldovenesc” (1989-1997); cu Teatrul Etnofolcloric „Ion Creangă” (1993-1995); la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală în calitatea de colaborator ştiinţific (1997-2001). Fondator şi director artistic  în grupul folcloric „Etnos” (1995-2001); participă la realizarea filmului muzical „ETHNOS” la TVM (1996). Din 2007 pregăteşte şi lansează tinere talente care practică arta vocală populară. Din 2006 pînă prezent este solistă în Ansamblul folcloric „Busuiocul” (România). A participat la diverse festivaluri şi concursuri cum ar fi: Tamara Ciobanu, Rapsozii Moldovei, Cântaţi cu noi, Colinda ş.a. A avut multe turnee artistice cu spectacole de muzică populara în Ucraina, România, Emiratele Unite, Iugoslavia, Grecia, Germania, Belgia, Rusia, Italia ş.a.

Aprecieri

DSC03064

Mi-a venit un do de-acasă. CD 1, 2 / Zinaida Bolboceanu [CD 1 – Ia-mă-n braţe, dorule, Eu şi aseară-am fost la voi, Of, inima mea, De când războiul s-a-nceput, Pe cărarea cea cu flori, Şi-aseară te-am aşteptat, Mă duc pe ospeţi la moşi, Of, măi frate şi măi vere, Câte lacrimi am vărsat, Of, leliţă Mărioară, Vine lelea de la moară, De-aseară mă bat cu gândul, Oare ce pământ te ţine?, Multe-s lacrimile mele, Mi-a venit un dor de-acasă, Deschide, mândro, oblonul, La poartă la Ionică, Sus pe malul Nistrului, Pe drumul Alexandriei; CD 2 –  Cine-aude gura mea, Pe iarbă şi pe toloacă, Lume, dragă lume, Lua-te-ar un foc de dor, Când eram, eram, eram, Un te duci tu, Ionică, Trage bobii şi ghiceşte, Păhăruţ făcut de rus, Nu ştiu miercurea ori joi, Mătrăgună-ntre cirezi, De ce n-ai ieşit aseară?, Stricăţico de vărsat, Of pământ şi iar pământ, Supărat badea-i de-aseară, Seara bună, eu mă duc, Iese lelea din bordei, Am avut o cărăruşă, De trei ori pe după masă].

Reclame

Despre biblioart

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

Discuție

2 gânduri despre &8222;Zinaida Bolboceanu – intepretă de muzică populară&8221;

 1. Salut
  Sunt interesat in a cumpara aceste CD-uri
  Mi-a venit un do de-acasă. CD 1, 2
  Zinaida Bolboceanu
  Cum as putea intra in posesia lor? Stiti cumva cine le comercializeaza?
  Multumesc frumos

  Dan
  raudan2002@outlook.com

  Scris de Dan | 12.10.2017, 19:03
 2. vreau sa cumoar aceste CD-uri cum pot face acest lucru?

  Scris de Anonim | 09.05.2018, 17:35

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: