S-a născut la 10 mai 1949 în comuna Pepeni, plasa Sângerei, judeţul Bălţi. Studiază la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga”, apoi la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău clasa profesorului Alexandru Movilă (dirijat coral). Între anii 1969-1972 este solist în orchestra Ansamblului „Joc”, după care în orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii, 1972-1985. Timp ce cinci ani activează în orchestra „Lăutarii” a Filarmonicii (1985). Colaborează şi înregistrează cântece cu orchestrele „Busuioc moldovenesc” şi „Mugurel”. I se conferă titlurile onorifice „Artist emerit din Moldova”, 1980, „Artist al Poporului”, 1990, „Meritul civic”, 1993, „Gloria Muncii”, 1999. La sfârşitul anului 2010, printr-un decret prezidenţial cu „Ordinul Republicii”. A cântat în ansamblu cu: V. Cojocaru, D. Blajinu, I. Bradu, C. baranovschi, L. Moşanu, S. Cuciuc, N. Botgros, D. Gheorghiţă, B. Rudenco. A înregistrat la Radio Chişinău cântece populare: Moldovean ca mine nu-i, Dragă mi-i vara la oi, Foaie verde rug de mure, Creşti pădure şi te-ndeasă, Băsmăluţa. A realizat la „Telefilm-Chişinău” două filme muzicale, la „melodia” – trei albume. A întreprins un şir de turnee în străinătate. Nicolae Glib este interpretul pieselor „M-aş face cioban la oi”, „Am fost pe la mine-n sat”, „Pădure şi iar pădure”, „Frunză verde fir lalea”, „Bate toba mărunţel”, „Să vă spun ce s-a-ntâmplat”, „Acolo jos între vâlcele”, „Gândul deseori mă duce” cunoscute de melomanii de pe amblele maluri ale Prutului.
Nicolae Glib: „Tot cu cântecul mă ţin…” „Eu tot fac ce fac demult. Tot cu cântecul mă ţin. În ultimul timp, l-am luat pe feciorul meu, Isidor, să cântăm împreună. Isidor a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”, apoi ULIM. Împreună promovăm cântecul popular şi, mai cu seamă, şlagărele noastre vechi: „M-am pornit la Chişinău”, „Chiriac s-ar însura”, „Bună-i brânza din burduf”, „Frunzişoară de pelin” ş.a.Harnicul şi distinsul interpret de muzică populară Nicolae Glib este unul dintre puţinii artişti din R. Moldova care, cu mulţi ani în urmă, a revenit în satul de baştină – Pepeni, Sângerei – unde a fost primar. Însă de cântec nu s-a lăsat. A cântat şi continuă să cânte în toată România şi R. Moldova la concerte, nunţi, ceremonii de familie.
Surse:
Caciuc, Anatol. Nicolae Glib // Dimensiunea clipei: interviuri cu interpreţi de muzică populară şi uşoară din Rep. Moldova şi România. – 2006. – P. 127.
Roibu, Nicolae. Nicolae Glib: „Tot cu cântecul mă ţin…” // Timpul. – 2011. – 14 dec. – P. 7.
Sunt roman din Campia romana, domiciliat in SUA, pensionar. Mm mai multe de 900 de compozitii si caut interpreti din Republica Moldova, ex. Lenuta Chiorghita, Isidor, Glib, Nicolae Glib, etc. Am scris muzica populara, romante, imnuri religioase, muzica usoara si de dans, marsuri, etc. Artistii care se ofera sa cante muzica mea trebuie sa aiba acces la calculator, unde sa primeasa muzica mea scrisa pe portativ, s-o cante, s-o inregistreze cu orchestra apoi s-o trimita la mine. Am si texte scrise in Engleza. Muzica mea are copyright in SUA, deci nu poate fi copiata.
Numele meu este Constantin Calin. Domnul sa ne ajute. Cu drag.
ApreciazăApreciază