//
Dirijori, Personalități

Boris Miliutin


Dirijor şi profesor. S-a născut la 14 martie 1905, în orăşelul Kriukov, gub. Poltava, Ucraina. A decedat la 24 septembrie 1993, la Chişinău.

Image (4)Începe să cânte la vârsta de şase ani (discanto) în corul din biserica locală. Şcoala primară o face în oră­şelul de baştină (primele trei clase), apoi şcoala reală din Kremenciug (oraş din vecinătate). Primele acorduri la vioară le făcuse sub dirijarea ta­tălui său. Mai târziu, timp de patru ani, face studii la şcoala profesională muzicală.

În 1926 pleacă la Sankt-Petersburg, unde face studii la Şcoala centrală de muzică (1926-1930) şi la Conserva­torul din Petersburg (1931-1936).

Anii de la Şcoala de muzică au fost ani de căutare: şi-a încercat puterile în vocal, în dirijare, în compoziţie, în discipline teoretico-muzicale, oprindu-se la dirijare, pe care o face la Conservator. După zece ani de studii la Sankt-Petersburg, este trimis la Tiraspol, unde a preluat conducerea Orche­strei simfonice moldoveneşti (1936-1940). Devine apoi dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Chişinău (1940-1941, 1945-1953); cadru didactic la Conservatorul din Chişinău (1940-1941, 1945-1973, 1975-1990); docent (1950), profesor (1965); dirijor al orchestrei Teatrului Moldovenesc de operă şi balet din Chişinău (1961-1962).

Discipol al unor iluştri profesori ruşi, tânărul muzi­cian s-a consacrat instruirii unui colectiv simfonic, re­uşind să-i imprime o înaltă ţinută interpretativă chiar din primii ani de dirijare.

În perioada războiului s-a aflat în armata activă, fiind capelmaistru de regiment; a participat şi la multe ope­raţii de-ale cercetaşilor, deoarece cunoştea bine germa­na. Imediat după demobilizare s-a reîntors la Chişinău, unde-şi reia postul şi în 1945-1946, împreună cu orche­stra, susţine prima stagiune de concert (postbelică).

Munceşte mult, îmbogăţind repertoriul formaţie cu lucrări din muzica clasică rusă şi occidentală (inclu­siv Simfonia Nr. 9 de Beethoven), precum şi creaţii de­ale compozitorilor moldoveni: Poemul despre Nistru, concert pentru vioară şi oratoriul Cântecul renaşterii Şt. Neaga; Simfonia Nr. 2 de L. Gurov; poemul simfonic Codrul de E. Coca ş. a.

A predat la Conservator istoria muzicii şi lectura partiturilor; a condus clasa de orchestră, pe care au absolvit-o Timofei Gurtovoi şi Serghei Lunchevici, Gr. Şramco ş.a.

S-a conturat, totuşi o anume predilecţie pentru clasa de operă, bucurându-se mult de succesele discipolilor: M. Bieşu, A. Ognivţev, L. Alioşina, V. Saviţcaia, P. Botezat, F. Kuzminov, M. Munteanu, Nina Missina, Emilia Parnichi, Lidia Oprea şi mulţi alţi vocalişti, angajaţi astăzi în teatrele lirice din ţară şi peste hotare.

La sfârşitul anilor ’50 a întemeiat, pe baze obşteşti, un studiou de operă, cu concursul studenţilor şi al ir­terpreţilor profesionişti. Timp de câţiva ani studio­ul a montat operele Evgheni Oneghin şi lolanta de Ceaikovski, Don Juan şi Nunta lui Figaro de Mozart, Căsă­toria secretă de Cimarosa, Servitoarea-cucoană de Pergolesi, În furtună de Hrenikov, Tânăra gardă de Meitus ş.a. – spectacole, la care au făcut o bună şcoală scenică mulţi dintre vocaliştii ce au alcătuit mai târziu nucleul ­Teatrului de operă şi balet inaugurat la Chişinău. Incre­dinţându-i-se postul de prim-dirijor al acestui teatru, Boris Miliutin a reuşit în scurt timp să monteze un şir de spectacole după lucrări clasice şi contemporane.

A mai dirijat spectacolele: Grozovan şi Aurelia de D. Gherşfeld; Eroica baladă de A. Stârcea; Paiaţe de Leoncavallo; Rigoletto de G. Verdi; Carmen de G. Bize: Madame Butterfly şi Tosca de G. Puccini, Evgheni Oneghin şi Lacul lebedelor de Ceaikovski ş. a.

Distincţii: Maestru emerit al artei din Moldova (1947). Artist al poporului din Moldova (1985).

Sursă: Boris Miliutin, 1905-1993. În: Calendar Naţional. Ch., 2004, p.78-79.

din colecţia bibliotecii:

Buzilă, Serafim. Miliutin Boris // Buzilă, Serafim. Encicic­pedia interpreţilor din Moldova. – Chişinău, 1999. – P. 294.

Buzilă, Serafim. Miliutin Boris // Chişinău: encicl. – Chişinău, 1997. – P. 311.

Miliutin, Boris // Literatura şi arta Moldovei: encicl. – Chişinău, 1986. – Vol. 2. – P. 25.

Anunțuri

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Boris Miliutin – 112 ani de la naștere – Chisinau, orasul meu - 14.03.2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: