Botnaru Arsenie, interpret de muzică populară


Sfântă-i casa părintească/ Cu căciula mocănească/ Și cu prag de piatră tare/ Să-l calce și mic și mare,/ Este-un colțișor anume/ Unde mama ne-a dat nume…

Arseni BotnaruBotnaru Arsenie, cântăreț de muzică populară. S-a născut la 31 octombrie 1950 în satul Șurele (actualmente Chetrosu), rl. Drochia într-o familie de țărani. Își face studiile la Școala pedagogică „Boris Glavan” din Soroca (secția educație muzicală). La absolvirea școlii a obținut specialitatea de pedagog de muzică. Anul 1970 l-a adus în capitală, la Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” (dirijat coral, 1970-1974). Fiind student la anul întâi, s-a lansat în cadrul orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în  „Veselia” ale Clubului „Constructorul” (1975-1991) și din anul 1992 în orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău, prin intermediul acestei orchestre a imprimat la firmele „Melodia” și  „Electrecord” patru discuri mari cu titlurile: „Satule, grădină dulce” în duet cu Maria Sarabaș, „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova” și cel de-al patrulea în cadrul orchestrei „Veselia”. Până în prezent a lansat 10 casete audio (unul în duet cu marele interpret de muzică populară din România, Ion Dolănescu, cu genericul „Nistrule, pe malul tău”) și 10 CD-uri, este prototipul a 5 filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu”, „La Nistru la mărgioară” ș.a.

A concertat în multe țări ale lumii: Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Belgia, Olanda, Austria, Franța, Italia, România, etc. În anul 1996 a fost înscris în „Lexiconul Enciclopedic” – (1460-1960) – „Interpreți din Moldova”, autor Serafim Buzilă. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Din anul 1995 și până în prezent activează în cadrul ansamblului de cântece și dansuri „Plai Moldovenesc” al Ministerului Afacerilor Interne în calitate de solist-vocalist.

Un gând despre „Botnaru Arsenie, interpret de muzică populară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: