//
acordeonişti, Interpreți, Personalități

Olga Ciolacu – regina cântecului românesc din Basarabia


Artistul trebuie să rămînă o taină pentru spectatori…

Olga CiolacuOlga Ciolacu s-a născut la 10 octombrie, 1949 în satul Lozova, Străşeni. Primele romanţe şi cântece populare ale tezaurului nostru folcloric le-a auzit la şezătorile de iarnă, care se făceau în casa părintească. În 1967 a absolvit şcoala medie nr.1 din Chişinău. Studiază regia la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chişinău, 1967-1971. După absolvire, se angajează în funcţia de conducător artistic la Casa de Cultură din Hînceşti. Concomitent activează ca solistă în Ansamblul vocal-instrumental RITM, apoi în Ansamblul de cântece şi dansuri populare Andrieş cu care a avut turnee la festivalurile folclorice din Finlanda şi Suedia. În perioada 1977-1982 activează ca solistă vocală la Filarmonica Naţională, în ansamblul de ţigani şi Orchestra de muzică populară „Flueraş”, solistă în Orchestra Radioteleviziunii din Chişinău (1983-1993), fiind şi lider vocal în formaţia „Dacii” condusă de Oleg Baraliuc. Din anul 1994 este director artistic al Teatrului de revistă „Olga Ciolacu”. Laureată a Festivalului de creaţie şi interpretare a romanţei „Crizantema de aur” de la Târgovişte, în acompaniamentul orchestrei „Folclor” dirijată de Petre Neamţu. De mai multe ori a susţinut recitaluri la „Crizantema de argint” – o competiţie ce descoperă noi talente, interpreţi care, deşi tineri, se apropie cu sufletul de romanţă. A fost protagonista seratelor de creaţie „Pe adresa unui neam”, 1993, „Sărut mâna, Doamna mea”, 2000, a recitalurilor extraordinare „Două vedete în recital”, cu Corina Chiriac, „Piersicile lui Florin”, cu Florin Piersic. O prezenţă fregventă în marile spectacole de divertisment din Moldova şi România.

Într-un interviu Dna Olga Ciolacu ne dezvăluie, că melosul popular din totdeauna i-a fost prieten adevărat, anume cântecul popular i-a deschis drumul spre scenă.  …Cîntecul pentru mine, este o stare pornită din lupta dintre lumină şi întuneric, dar şi clipa de vîrf a emoţiei, a simţirii sufleteşti. El exprimă înţelepciune, dragoste de oameni şi de viaţă, tot ce este sublim pe pămînt, dar şi dureri ascunse, tristeţi şi nostalgii. Cântecul este expresia pură a sufletului omenesc. Am colaborat cu orchestrele „Flueraş”, „Lăutarii”, „Mugurel”, cu orchestra „Folclor” înregistrând mai multe cântece în studiourile Radioteleviziunii, am realizat un film muzical şi desigur am participat la diferite serate de creaţie ale autorilor cu care colaborez. Aflându-mă alături de aspiraţiile poporului şi încurajându-i, deoarece muzica este capabilă să ne unească. Cîntecele de factură imnică: „Dacii”, „Mănăstirea Căpriana”, „Florile graiului”, „Apără-ne, Doamne” au fost difuzate la adunările naţionale, în clipe de mare încărcătură spirituală.

Pe lîngă cântecele lansate cu multă plăcere, am decis să contribui la susţinerea tinerelor talente, la menţinerea procesului artistic. Inaugurarea Teatrului „Olga Ciolacu” a constituit un eveniment important, în viaţa mea muzicală, deoarece au fost organizate mai multe concerte cu participarea tinerilor interpreţi din Moldova. Teatrul „Olga Ciolacu” a constituit, mai mulţi ani, relevaţia concursului teatrelor de revistă de la Constanţa, în special, în anul 2000, cu spectacolul „Cherchez la femme”. Un extraordinar spectacol a fost şi „Toamnă – frumoasă doamnă” pe care l-am prezentat în mai multe oraşe din Germania şi am avut un mare succes.

Repertoriul pentru public mi-l aleg cu multă demnitate cel care-mi este mai aproape de suflet. În ultimul timp mă tentează romanţa. În clipe de tensiune internă, anume romanţa este tămadă…  

Interpreta de muzică populară şi de estradă Olga Ciolacu, îndrăgită de toţi melomanii din Moldova a întreprins turnee în străinătate: Australia, Statele Unite ale Americii, Italia, Ghana, Benin, Suedia, Cuba, Finlanda, Austria, Turcia, Germania, Israel, Rusia, Kazahstan, Ucraina.

Are înregistrări: „Pe adresa unui neam”(„Melodia”, Sankt Petersburg), CD-ul „Te iubesc ca niciodată”, CD-ul „Cântecele dorului – la inima omului”. A editat: 12 casete, 7 DVD-uri şi 8 CD-uri cu muzică uşoară, cântece populare şi romanţe.

Dispune de titluri onorifice: Artistă emerită (1988), Artistă a poporului (1995), medalia Meritul civic (1993), ordinul Gloria Muncii (1999).

Bibliografie:

 1. Ciolacu, Olga : [date biogr.] // Femei din Moldova : Enciclopedie / ed. Iurie Colesnic. – Ch., 2000. – P. 71-72.
 2. Ciolacu, Olga : [date biogr.] // Cozma, Viorel. Interpreţi din România : lexicon : dirijori-cîntăreţi-instrumentişti-regizori. – Bucureşti, 1996. – Vol.I (A-F). – P. 148.
 3. Ciolacu, Olga, solistă vocală : [date biogr.] // Buzilă, Serafim. Interpreţi din Moldova : Lexicon enciclopedic (1460-1960). – Ch., 1996. – P. 119.
 4. Olga Ciolacu : [date biogr., interviu] // Caciuc, Anatol. Dimensiunea clipei. – Ch., 2006. – P. 75-78.
 5. Olga Ciolacu: [viaţa şi activitatea] / Valentin Bătrânac // Colac, Tudor. Aureola Romanţei : (Festivalul Crizantema de Argint la 20 de ani). – Ch., 2012. – P. 88-89.
 6. Olga Ciolacu: [viaţa şi activitatea] // Vasiliu, Teodor. Istoria Crizantemei de Aur. – Târgovişte, 2007. – P. 330-331.
 7. Miercuri, Florin Piersic o va omagia pe Olga Ciolacu / Sorina Ştefârţă // Timpul. – 2010. – 26 apr. – P. 8.
 8. „Nu am timp să-mbătrânesc” : Olga Ciolacu cu o vârstă cu sufletul / Sorina Ştefârţă // Timpul. – 2010. – 27 apr. – P. 8.
 9. Noi toţi locului ne ţinem, precum „Cântecele dorului – la inima omului” : [creaţia muzicală a Olgăi Ciolacu]/ Mihai Morăraş // Lit. şi arta. – 2006. – 23 febr. – P. 7.
 10. Olga Ciolacu. Pe adresa unui neam [Înreg. sonoră]. – Sankt Petersburg, 1991. – 1 disc de vinil.

Consemnare de Angela Olărescu

Reclame

Despre biblioart

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Pingback: Lăutarul de la Pelinia | CHIŞINĂU MUZICAL - 02.02.2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: