//
Acasă, Cântec bătrânesc, Interpreți, muzică populară, Personalități

Ermurachi Nina, cântăreaţă de muzică populară


La Mulţi Ani stimată Nina Ermurachi!

La Mulţi Ani stimată Nina Ermurachi!

Nina ERMURACHI,  cântăreaţă de muzică populară (n. 15 iulie 1949) în Floriţoaia-Veche, rl Ungheni. Îşi face studiile la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău (1971-1973, incomplete). În anii 1966-1968, 1985-1987 coristă în Capela corală „Doina” a Filarmonicii de Stat „S. Lunchevici” din Chişinău; solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii (1968-1984, 1991-1995; solistă a Orchestrei de muzică populară „Moldoveneasca” (1988) şi a Orchestrei de muzică populară „Arta” (1989-1991) din Chişinău.

A înregistrat: la Radio Chişinău cântece populare (Frunză verde iasomie, Cântec vechi de cătănie, Şi-am zis verde brad de munte, Măi cucule blestemat, Lăsaţi-mă să cânt,  Aseară la poarta mea, Sunt fată de moldovean, Frunzuliţă poamă neagră, Mama mea m-a legănat, Dragostea e o boală grea, Soare răsărit din glie, Să pornim hora inel, Teişor din poartă, etc).

Discografie: Cântec de joc (S 04667)

Distincţii: Maestru în Artă din RM (1998).

…Mi-am dăruit sufletul pentru cântec, pentru artă, pentru răspândirea cântecului popular. De multe ori a trebuit să înving indiferenţa unor organizatori de spectacole, poate şi a unor colegi, sau demnitari. Melomanii însă mă iubesc şi-mi rămân fideli, la fel şi eu lor. Sunt mai puţin invitată la concerte şi-mi pare rău, că are de suferit spectatorul. Pentru că în motivaţia lor este dorinţa de-a audia şi viziona spectacole veritabile. Sunt solicitată, dar pentru că sufletul meu este predispus şi împlinit ca atare în concertele mari, întrunirile sau evoluarea în cercuri mici e ca şi cum în defavoarea împlinirii mele. Nu pot trăi fără scenă, fără spectatori, doar cântând în faţa lumii am avut stări de satisfacţie sufletească: După spectacole rămân tristă şi singuratică. Cântecul meu este dăruirea sufletului, înclinaţia spre oameni. Fără scenă înfrunt realitatea grosolană a materialităţii şi sunt cu adevărat tristă. Dar gândul că vine o altă zi îmi dă încredera unor schimbări spre mai bine. Am în laboratorul meu de creaţie piese noi, care vor fi noutate pentru spectatori şi totodată o bucurie; cântecul popular este preţuit de oamenii de la sate. Sunt o romantică incurabilă…

Nina Ermurachi: cântec şi dăruire, consemnare E. Negară

Astăzi, 15 iulie, interpreta de muzică populară Nina Ermurachi împlineşte frumoasa vârstă de 65 ani, cu acest prilej îi urăm mulţi, mulţi ani înainte.

LA MULŢI ANI!

Cântecul mamei – Nina Ermurachi, vezi: https://www.youtube.com/watch?v=FsVGn3KlTWA

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: