//
Evenimente, Interpreți, Personalități

Loghin Irina, interpretă de muzică populară


 Loghin Irina, interpretă de muzică populară

I – iubită

R – recunoscută

I – insistentă

N – neînvinsă

A – adorată

 

L – luptătoare

O – onorabilă

G – generoasă

H – hotărâtă

I – iubitoare

N – naționalistă

Irina Loghin, interpretă de muzică populară. S-a născut la 19 februarie 1939 pe plaiul prahovean, satul Gura Vitioarei, populara interpretă a adus începând cu anul 1963 o adevărată bogăție folclorului românesc. Tatal său era basarabean iar mama prahoveanca. Interpreta de muzica populara Irina Loghin a urmat liceul de arta la Văleni și Școala Populară de artă la Ploiești. A lucrat ca laborantă la fabrica de geamuri din Scaieni. În 1963 a dat concurs de admitere în ansamblul Ciocarlia. A fost selectată dintre sute de concurenți împreună cu Maria Ciobanu. A urmat o ascesiune rapidă în preferințele publicului, cântecele despre dorul de sat și de părinți caracterizându-i repertoriul. În 1967 formeaza primul și cel mai iubit dialog muzical folcloric, pe scenă alături de Benone Sinulescu.
La Cerbul de Aur, din anii ’70, vocea Irinei Loghin o surprinde în mod plăcut pe Amalia Rodriguez, care a ținut neapărat să o cunoască. În 1972, pe scena aceluiași mare festival, o surprinde și pe Sarita Montiel. Regina muzicii populare supranumită, căsătorită cu fostul campion mondial la lupte greco-romane Ion Cernea, unul dintre sportivii cei mari ai României, mamă a doi copii, Ciprian și Irinuca, este o renumită interpretă de folclor românesc, care a fost și continuă să fie o celebritate. A fost pe rând solistă a ansamblului Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr impresionant de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.

A debutat la Electrecord în 1965, după ce a făcut înregistrări la Radio, apariții la TV, discuri de vinil: Măi bădiță de pe grui (1965), Merișorii (1967), Întoarce-te bade-n sat (1972), Cine n-are dor, pe lume (1973), Cerui sfatul florilor (1974), Miorița (1977), Mugurel de primăvară (1982), Știi, omule, ce e viața? (1994).

Filmografie: Rătăcire (1972), Amurgul fântânilor (1982).

Irina Loghin a adunat în cariera sa un număr impresionant de turnee, peste 40 de albume și sute de spectacole. Artista a colaborat cu Benone Sinulescu (Cine bate seara la fereastra mea), Daniela Condurache (Spune măi vecine),Carmen Șerban (Hei lume, lume) și interpretul Fuego (Măicuța vrea să mă-nsor”). A cântat și alături de fiica sa, Irinuca Loghin, cântece apreciate precum Du-te dor și nu te-ntoarce și Pleacă Puiu Militar. În 2002 și 2005, a fost votată drept cea mai iubită interpretă de muzică populară. În 2005 i se acordă premiul I în cadrul Galei Zece pentru România, drept cea mai iubită voce a României.

În anul 2009, în urma unui sondaj vedem că Irina Loghin este pe primul loc în preferințele românilor iubitori de muzică populară, urmată de Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și Sofia Vicoveanca.

Distincții: Ordinul Meritul Cultural (1967), Ordinul Meritul Cultural (2004) în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului.

Loghin irina

 Irina Loghin – 75 ani de la naștere. LA MULȚI ANI!     

Loghin irina2               Loghin irina1

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: