Chiosa Nicolae, compozitor, bariton și profesor


Chiosa Nicolae  06.01.1924 - 25.04.1998
Chiosa Nicolae
06.01.1924 – 25.04.1998

Nicolae Chiosa s-a născut 6 ianuarie 1924 într-un sat din sudul Basarabiei, unde tatăl său era lucrător la căile ferate. Acolo în stepa Bugeacului și-a petrecut copilăria, de la frageda vârstă a avut prilejulsă se familiarizeze cu folclorul muzical. În viața artistică a Moldovei se impune datorită unei multiple și susținute activități muzicale. Compozitor, cântăreț, folclorist și pedagog el este aproape la toate festivitățile și sărbătorile muzicii, care au loc în republică participând la ele fie ca autor de cântece, fie ca interpret sau membru în juriu.   Dorința de a deveni cântăreț îl aduce în 1945 la Chișinău, timp de 5 ani studiază la Conservatorul de Stat (1945-1951) împreună cu Gavril Afanasiu (canto), Vasilii Dolev (canto), Leonid Gurov , Simion Atanasiu-Zlatov (armonie), Vladimir D. Konghe (instrumentație), Aleksei N. Dolgușin (mișcare scenică), Alexandr Abramovici (istoria muzicii), odată cu absolvirea conservatorului apar primele compoziții ale lui N. Chiosa, piese vocale, cântece, toate aceste lucrări de o vădită inspirație populară se remarcă prin expresivitatea melodiilor simple și accesibile, printr-o factură îngrijită care scoate în evidență frumusețea plastică a melodiilor. Exemple pot fi cântecele „Bună ziua, festival” pe versurile lui F. Mircea, „Cântecul de drum” pe versurile lui Emil Loteanu, ambele fiind menționate cu diplome de gradul întâi la Festivalul Republican din 1957. În foarte multe cazuri N. Chiosa își scria singur versurile pentru cântece, înzestrat cu un har poetic, astfel pe versurile proprii au fost compuse: Noi cântăm, La izvor, ș.a. De un deosebit farmec sunt cântecele lirice apropiate de cântecele duioase populare, de melodiile lirice: Cântecul ciobănesc, De-ar ieși mândra din casă, Au înflorit salcâmii. Creația vocală a lui Chiosa cuprinde și lucrări mai complexe, de tipul liedului, cu o structură melodică mai bogată și factura mai dezvoltată. Aceste romanțe se bucură de o mare popularitate printre cântăreți. În deosebi sunt cunoscute liedurile Castanul pe versurile lui P. Zadnipru și Renunțare. Metodist la Casa județeană a creației populare din Cahul (1944-1945); redactor al colegiul redacțional de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1965-1967); profesor de canto la Conservatorul din Chișinău (1954-1965, 1967-1993); docent (1969); profesor universitar (1982). Ca interpret Nicolae Chiosa tinde mai cu seamă spre genul de cântec, formându-ți un repertoriu bogat din melodii populare, precum și din creații ale compozitorilor moldoveni.

Maestru emerit al artei din RM (1974); Meritul civic (1993); Membru al Uniunii Compozitorilor din RM (1962). A compus lucrări simfonice, corale, vocale, muzică de scenă, de cameră, pentru orchestră de instrumente populare.

Elevi: I. Stadnic, V. Dragoș, L. Șulga, P. Eșanu, V. Ghefter, I. Kusaev, N. Savina, N. Covaliov, I, Paulencu, I. Cvasniuc, L. Aga, O. Hristenko, N. Kostev. ș.a.

Culegeri: Uprajnenia, vokalizi dlea razvitia pevceskogo golosa, Chișinău, 1994.

A înregistrat la Radio Chișinău cântece populare, cântece și romanțe de C. Porumbescu, S. Atanasiu-Zlatov, S. Șapiro, A. Ranga, N. Chiosa.

Discografie: Vin la noi mândruțo, Ieși leliță la portiță, ș.a.

Publicat de biblioart

Filială în structura BM, specializată în domeniul artelor (istoria şi teoria generală a artei; landşaft şi sistematizare teritorială şi urbanism; arhitectură; arte plastice - pictură, sculptură, ornament; grafică; fotografie; muzică, teatru, coregrafie, sport)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: