//
Instrumente muzicale

Materiale pentru fabricarea instrumentelor muzicale


Pentru fabricarea instrumentelor muzicale se folosesc cele mai diverse materiale : lemnul, metalele feroase și neferoase, masele plastice, coloranţii şi diferite lacuri.

Pinul şi bradul alb se utilizează la fabricarea plăcilor de rezonanţă, iar arţarul, fagul, carpenul la fabricarea instrumenlelor de suflat şi a detaliilor pentru ţambal, vioară. Întrucît de calitatea lemnului depind particularităţile sonore ale instrumentelor, el trebuie să posede bune calitaţi acustice, duritate şi textură elegantă, să fie păstrat nu mai puţin de 2-3 ani, astfel ca umiditatea lui să nu depăşească 7 %.

Materiale pentru finisare

Pentru ai atribui instrumentului muzical culoarea necesară se aplică substanţele colorante : vopsele, băiţuri şi pigmenţi. Există coloranţi naturali şi sintetici. Primii se obţin din plante prin fierbere sau prin extragere, iar ceilalţi în rezultatul diferitor combinaţii chimice. Coloranţii naturali au un efect mai calitativ şi sunt de o mai mare durabilitate. Cel mai bun colorant, în deosebi cel pentru vioară este «sîngele de balaur», extras din plante ce cresc în ţările tropicale. Efecte favorabile are şi colorantul preparat din tufe de morenă – plantă răspândită în Asia Mijlocie, Krimeea şi Azerbaijan. În coloranţii sintetici se aplică mai ales componenţii humino-organici, cum e de exemplu băiţul în care substanţa de baza este acidul huminic; pentru ai atribui  băiţului culoarea roşie închisă, se adaugă 40 g  de bismarc la un litru de apă; pentru a obţine culoarea cafenie, se adaugă 40 g de acid  cafeniu de marca MG la un litru de apă, iar pentru a obţine culoarea neagră este necesară o soluţie de 5 % de igroin dizolvat în alcool etilic. Substanța alcoolică servește  drept  dizolvant și pentru raşini.

Răşinele se întrebuinţează la obţinerea poleiturii. Cel mai bun e şelacul, ce reprezintă în sine un produs al activitaţii vitale a unei specii aparte de insecte din ţările tropicale – larva de lac, care prelucrează sucul copacului de lac. Şelacul are forma unor solzişori mici şi subţiri de culoare gălbuie-cafenie.

O alta varietate de raşină e sandaracul – produs ce se obţine la extragerea rășinei din anumite specii de arbori care cresc în Africa şi Australia. Pelicula de sandarac e transparentă şi posedă bune calitaţi rezonatoare.

Copalul se prepară din gudronul mineral şi se extrage în India de Est, Manila, Africa de Est, Armenia, Azerbaijan şi Extremul Orient. Copalul atribuie suprafeţei poleite duritate şi luciu permanent. Debutilftalatul se aplică în calitate de plastifiant pentru marirea plasticităţii peliculelor, a stabilităţii culorii şi rezistenţa la ger.

Piatra ponce (albă şi cafenie) contribuie la formarea unei pelicule compacte şi strălucitoare, umple porii de pe suprafaţă, şlefuind-o destul de fin, atribuindu-i luciu de oglindă şi regularitate.

Uleiul de vazilină e aplicat ca material auxiliar ce contribuie la formarea treptată a unui strat compact de poleitură.

Varul vienez se obţine prin măcinarea rocilor sedimentare din calciu carbonic. E aplicat pentru înlăturarea uleiului de pe suprafeţele lăcuite.

Procesul poleirii se efectuiază în patru etape cu respectarea între ele a intervalelor de timp de la 24 pîna la 48 ore, mai întîi se aplică primul strat de vopsea – grundul, apoi grundul de ulei, după care se usucă și se poleiește. În timpul poleirii e necesar să se asigure în încapere o temperatură de 18-24 grade C, iar umiditatea relativă a aerului să fie de 50-60 %.

Înainte de vopsire şi poleire suprafaţa instrumentului se şlefueşte bine cu hîrtie şmirghel, după care se aplică soluţia de colorat cu periuţa. Cînd se usucă instrumentul, se şlefuieşte din nou, de astă dată cu hîrtie şmirghel mai măruntă; pentru obţinerea grundului uscat se aplică primul strat de poleire, în componenţa căreia intră 85% de alcool etilic, rectificat de 95 grade, 14, 5 % de secal şi 0, 5 % de plastifiant.

Alifia poleirii se face cu un tampon din cîrpe de lînă, însăilat cu lînă de tricotaj şi înfăşurat într-o bucată de ştergar gofrat. Tamponul se îmbibă cu polei şi se frecţionează prin nişte mişcări uşoare de rotaţie fără a apăsa prea tare suprafaţa în prelucrare. Aceste mişcări ale tamponului, numite lasuri, trebuie să se efectueze pe suprafaţă în formă de cercuri  sau zigzaguri. Dupa 3, 4 minute se aplică al doilea strat de poleire, această operaţie repetîndu-se ori de cîte ori este necesar pentru obţinerea grundului de calitate cuvenită.

Etapa a doua –  aplicarea grundului de ulei, se efectuează ca şi prima, doar că pe suprafaţa lustruită se presoară praf de piatră ponce şi se stropeşte uşor cu ulei de vazilină.

Se schimbă de asemenia doza de şelac în poleire, care acum trebuie să fie mai lichidă, procentul de şelac se reduce pîna la 10- 18 %.

Etapa uscării constă în aplicarea soluţiei de 4 % de alcool etilic de copal sau de şandarac.

La lustruire se foloseşte o soluţie de alcool etilic dizolvat în apă. Cu un tampon înmuiat în asemenea soluţie, se loveşte uşurel săculeţul cu var vienez, pentru al presăra pe suprafaţa lustruită şi se şterge de doua trei ori pîna la înlăturarea definitivă a uleiului. Inlăturarea uleiului se determină după gradul de strălucire a suprafeţei lustruite.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Materiale pentru fabricarea instrumentelor muzicale&8221;

  1. După tipul metalelor sunt feroase şi neferoase şi nici decum nerge şi colorate.
    În funcţie de culoare da sunt negre şi colorate, dar în contextul materialului expus corect e „feroase şi neferoase”

    Scris de Anonim | 09.05.2017, 09:46
  2. Vă mulțumim pentru explicație și precizare

    Scris de Biblioteca de Arte | 13.05.2017, 13:30

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: